Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada kakaowa z galaretką
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15491
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5037
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15491
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5037
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy żółtkowej, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na papier. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st do zrumienienia ciasta. Gdy rolada jest upieczona, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić galaretkę w paski. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dalej ubijać. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć paski galaretki na brzegu ciasta i zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki.