Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada kakaowa z galaretką
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7958
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 78
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7958
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 78
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy żółtkowej, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na papier. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st do zrumienienia ciasta. Gdy rolada jest upieczona, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić galaretkę w paski. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dalej ubijać. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć paski galaretki na brzegu ciasta i zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki.