Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem wzięłam na warsztat, ulepszyłam i zrobiłam jeden z przepisów Pawła Małeckiego. Efekt oceńcie Wy, sama mogę się chyba krytykować tylko za to zawinięcie przy samej górze :) Wy pomyślcie o tym ciut wcześniej, zanim będziecie przekładać ciasto na paterę i ozdabiać. Bardzo spodobała mi się konsystencja musu pomarańczowego, którego (zgodnie z komentarzami internautów) nieco podrasowałam. Spróbujcie!
Smaki Grecji!
Odsłon: 108
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 1993
Smaki Grecji!
Odsłon: 108
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 1993
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy te pierwsze do uzyskania sztywnej piany, wtedy dosypujemy cukru i miksujemy aż ten się rozpuści. Dodajemy do masy pojedynczo żółtka i miksujemy jeszcze około 5 minut. Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy do niej przyprawę i mieszamy. Całość wsypujemy do ubitych jajek i dokładnie lecz nie nazbyt intensywnie mieszamy.Masę wykładamy na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 10 -15 minut. Należy bardzo uważać, żeby biszkopt nie wysuszył się, bo wtedy będzie się kruszył co utrudni zwijanie ciasta.
Z mleka cukru i budyniu gotujemy budyń (możemy to zrobić dzień wcześniej) i studzimy. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do gotowego budyniu.Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go w garnuszku, jeżeli chcemy uniknąć cząstek miąższu - wystarczy przelać go przez sitko - mi one nie przeszkadzały. Do soku wsypujemy galaretkę i odstawiamy na moment, a następnie podgrzewamy do dokładnego rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli zależy nam na czasie (nie mamy czasu an kilkugodzinne chłodzenie rolady a musi ona stężeć na już) dodajemy odrobinę żelatyny. Nie doprowadzamy jednak galaretki do ugotowania się, wtedy straci ona swoje właściwości.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Miksujemy przestudzony budyń i wlewamy do niego jeszcze ciepłą galaretkę. Następnie dodajemy porcjami bitą śmietanę i mieszamy.
Mleczną czekoladę i śmietankę rozpuszczamy, dodajemy masło. Takim sosem polewamy roladę. Białą czekoladę siekamy i posypujemy nią oblaną roladę. Sos charakterystycznie wsiąknie w biszkopt, jeżeli chcemy tego uniknąć - rozpuszczamy tabliczkę czekolady już bez dodatku śmietanki (najlepiej w kąpieli wodnej).