Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i pyszna rolada w czerwone kropki z truskawkami i truskawkową galaretką w kremie śmietankowym.
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 45
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 94
Te pyszne i proste mini pavlovy znikają w kilka minut i świetnie się prezentu...
Odsłon: 75
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 45
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 94
Te pyszne i proste mini pavlovy znikają w kilka minut i świetnie się prezentu...
Odsłon: 75
Składniki
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Odkładamy dwie łyżki ciasta i mieszamy z odrobiną czerwonego barwnika, przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej dziurki lub do woreczka w którym odcinamy róg. Zabarwionym ciastem na blaszce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia robimy kropki. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty w 180 stopniach. Po tym czasie na podpieczone kropki wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia, odwracamy ponownie i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku (kropki muszą być od spodu). Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie całość miksujemy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i wylewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki. Następnie delikatnie wyciągamy z naczynia i kroimy na paski grubości ok. 1 cm.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy wzdłuż na przemian paski z galaretki i pokrojonych na ćwiartki truskawek i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)