Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przepyszna rolada w waflu z galaretką i kremem na bazie mleka w proszku to wspaniała gratka dla młodszych i starszych. Chrupiące wafle świetnie łączą się z owocową galaretką i aksamitnym kremem. Możesz użyć różnych kolorów galaretek, aby wprowadzić kolorowy, wielosmakowy i radosny akcent.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 244
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 221
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 244
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 221
Składniki
Rozpuść galaretkę (w 250 ml wrzątku) i wylej ją do foremki silikonowej, najlepiej o wymiarach 28 x 28 cm, po czym odstaw do zastygnięcia. Zimna galaretka powinna tworzyć taflę. Jeśli masz foremkę o innych wymiarach, trzeba będzie pociąć galaretkę pod wymiar wafla. Jeśli nie posiadasz płaskiej, silikonowej formy, rozpuść galaretkę w salaterce, pozwól jej w pełni zastygnąć, najlepiej wstawiając miskę do lodówki i posiekaj stężałą galaretkę jak mięso na tatara.
Przejdź do przygotowania kremu. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku i odstaw do przestudzenia. Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotuj w garnku, następnie wsyp mleko w proszku i dokładnie zmiksuj, aby uzyskać gładki krem. Dodaj tężejącą żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Na mokrej ściereczce ułóż arkusz wafla tortowego, aby stał się zwilżony i dawał się zwijać bez łamania. Zbyt mokry wafel będzie się rozpadał, więc zachowaj ostrożność podczas tej czynności. Nasączony wafel posmaruj kremem, po czym wyłóż taflę galaretki lub równo rozłóż posiekaną galaretkę na całej powierzchni wafla. Ciasno zwijaj roladę w rulon i przełóż do całkowitego stężenia do lodówki. Roladę możesz dodatkowo zawinąć w folię spożywczą.
Schłodzoną roladę w waflu z galaretkę wyjmij z lodówki, krój ostrym nożem na plasterki i układaj na talerzu. Dla zwiększenia walorów estetycznych możesz posypać każdy plasterek drobniutkim cukrem kryształem.