Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przepyszna rolada w waflu z galaretką i kremem na bazie mleka w proszku to wspaniała gratka dla młodszych i starszych. Chrupiące wafle świetnie łączą się z owocową galaretką i aksamitnym kremem. Możesz użyć różnych kolorów galaretek, aby wprowadzić kolorowy, wielosmakowy i radosny akcent.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1121
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 397
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3294
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 810
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1121
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 397
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3294
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 810
Składniki
Rozpuść galaretkę (w 250 ml wrzątku) i wylej ją do foremki silikonowej, najlepiej o wymiarach 28 x 28 cm, po czym odstaw do zastygnięcia. Zimna galaretka powinna tworzyć taflę. Jeśli masz foremkę o innych wymiarach, trzeba będzie pociąć galaretkę pod wymiar wafla. Jeśli nie posiadasz płaskiej, silikonowej formy, rozpuść galaretkę w salaterce, pozwól jej w pełni zastygnąć, najlepiej wstawiając miskę do lodówki i posiekaj stężałą galaretkę jak mięso na tatara.
Przejdź do przygotowania kremu. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku i odstaw do przestudzenia. Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotuj w garnku, następnie wsyp mleko w proszku i dokładnie zmiksuj, aby uzyskać gładki krem. Dodaj tężejącą żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Na mokrej ściereczce ułóż arkusz wafla tortowego, aby stał się zwilżony i dawał się zwijać bez łamania. Zbyt mokry wafel będzie się rozpadał, więc zachowaj ostrożność podczas tej czynności. Nasączony wafel posmaruj kremem, po czym wyłóż taflę galaretki lub równo rozłóż posiekaną galaretkę na całej powierzchni wafla. Ciasno zwijaj roladę w rulon i przełóż do całkowitego stężenia do lodówki. Roladę możesz dodatkowo zawinąć w folię spożywczą.
Schłodzoną roladę w waflu z galaretkę wyjmij z lodówki, krój ostrym nożem na plasterki i układaj na talerzu. Dla zwiększenia walorów estetycznych możesz posypać każdy plasterek drobniutkim cukrem kryształem.