Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród sezonowych owoców zaczynają królować jabłka. Z serek pomysłów na ich przetworzenie jednym z najbardziej smakowitych jest biszkoptowa rolada z dżemem jabłkowym domowej roboty!
Forma 25x40 cm
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34570
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 351
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 86
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9141
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34570
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 351
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 86
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9141
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodaj połowę cukru.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka zresztą cukru na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania wmieszaj w masę sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
Przesiej do masy z żółtek obie mąki. Wymieszaj do połączenia składników.
Delikatnie połącz masę z pianą z białek.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x40 cm. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i w zamkniętym pozostaw biszkopt na kolejnych 15 minut.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, po kilku minutach wyjmij z formy i ułóż do góry dnem na rozłożonej na kratce bawełnianej ściereczce. Ostrożnie zdejmij z ciasta papier i zroluj je wraz ze ściereczką. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Umyj jabłka. Obierz je i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i podsmaż go na suchej patelni. Smaż na wolnym ogniu przez około 15-20 minut – aż jabłka rozpadną się i zamienią w gęsty mus. Dopraw go cukrem, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
Rozwiń wystudzony biszkopt i równomiernie rozsmaruj na nim dżem jabłkowy. Ponownie zwiń i ułóż roladę „szwem” do dołu.
Roztop w rondelku czekoladę i połącz ze śmietaną. Wymieszaj. Gdy polewa przestygnie, oblej nią roladę i oprósz z wierzchu drobno posiekanymi orzechami.