Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najprostsza, biszkoptowa rolada z jabłkami, która jest idealna do popołudniowej herbaty, na święta czy też inne okazje. Smakuje wspaniale, a całość przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, nie licząc czasu pieczenia. Wystarczy, że przyrządzisz ją raz, a cała twoja rodzina będzie regularnie dopytywać o następną.
miska, blaszka, papier do pieczenia, mikser lub trzepaczka
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16929
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 114
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 330
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 862
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24635
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16929
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 114
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 330
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 862
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24635
Składniki
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli do uzyskania lekkiej piany. Dodaj połowę cukru pudru i kontynuuj ubijanie na sztywno.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką.
Dodaj białka do masy żółtkowej w trzech partiach, delikatnie mieszając szpatułką po każdej z nich. Odstaw na bok.
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie, niewielkie kawałki.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj go masłem. Posyp go połową cukru trzcinowego. Rozłóż równomiernie jabłka, a następnie posyp je pozostałym cukrem.
Na owoce wylej ciasto i delikatnie wyrównaj je szpatułką.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut. Wyjmij i pozostaw na 10 minut.
Przykryj roladę czystą ściereczką kuchenną i odwróć blachę, by ciasto znalazło się na ręczniku. Zdejmij papier do pieczenia.
Podnieś brzegi ręcznika i zwiń ciepły jeszcze blat w ciasny rulon. Owiń roladę z jabłkami tę samą ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.