Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam roladę z owocami borówki amerykańskiej z aroniowym kremem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22350
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13912
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4350
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43317
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 536
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 468
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22350
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13912
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4350
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43317
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 536
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 468
Składniki
Przygotowanie kremu: Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone, sok z aronii oraz łyżeczkę aromatu waniliowego. Dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy masę utartą z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką.
Stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę, ciągle delikatnie mieszając.
Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut.
Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy borówki amerykańskie co 4-5 cm na całości.
Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę.
Przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu.
Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.
Smacznego!!!