Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem karpatkowy wydaje mi się jednym z najsmaczniejszych, a rolada jednym z najprostszych i najszybszych ciast. Idealne ciasto na leniwy dzień.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Składniki
Białka z solą ubiłem na sztywną masę, następnie dodałem cukier. Powoli mieszałem dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wyłożyłem papierem do pieczenia, rozsmarowałem masę na całej powierzchni. Brzegi ciasta robię grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia. Piekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (używam teroobiegu).
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche - sztywne można je delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Krem: Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrami i 2 łyżkami mąki. Wlałem do gotującego się mleka i gotowałem ciągle mieszając.
Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrami i 2 łyżkami mąki. Wlałem do gotującego się mleka i gotowałem ciągle mieszając.
Masło ubiłem na puszystą masę aż zrobiło się białe i wtedy powoli dodawałem ostudzoną masę budyniową.
Brzeg ciasta posmarowałem dżemem, u mnie jest to dżem porzeczkowy żeby przełamał słodycz kremu. Na reszcie ciasta rozsmarowałem krem, zostawiając część masy do ozdoby. Roladę zwinąłem, posmarowałem pozostałym kremem i posypałem startą czekoladą. Ciasto trzymam w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Zarówno do ciasta jak i do kremu dodałem szczyptę kurkumy. Dla cholesterolu i koloru.