Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem karpatkowy wydaje mi się jednym z najsmaczniejszych, a rolada jednym z najprostszych i najszybszych ciast. Idealne ciasto na leniwy dzień.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 463
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 401
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1498
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5767
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 463
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 401
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1498
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5767
Składniki
Białka z solą ubiłem na sztywną masę, następnie dodałem cukier. Powoli mieszałem dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wyłożyłem papierem do pieczenia, rozsmarowałem masę na całej powierzchni. Brzegi ciasta robię grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia. Piekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (używam teroobiegu).
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche - sztywne można je delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Krem: Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrami i 2 łyżkami mąki. Wlałem do gotującego się mleka i gotowałem ciągle mieszając.
Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrami i 2 łyżkami mąki. Wlałem do gotującego się mleka i gotowałem ciągle mieszając.
Masło ubiłem na puszystą masę aż zrobiło się białe i wtedy powoli dodawałem ostudzoną masę budyniową.
Brzeg ciasta posmarowałem dżemem, u mnie jest to dżem porzeczkowy żeby przełamał słodycz kremu. Na reszcie ciasta rozsmarowałem krem, zostawiając część masy do ozdoby. Roladę zwinąłem, posmarowałem pozostałym kremem i posypałem startą czekoladą. Ciasto trzymam w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Zarówno do ciasta jak i do kremu dodałem szczyptę kurkumy. Dla cholesterolu i koloru.