Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt, śmietana i maliny. Warstwa powideł daje delikatne uczucie kwaskowatości. Polecam :)
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4450
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4450
Składniki
Blacha od piekarnika min. 30 x 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na papier, wyrównać. U mnie wyszło ok. 27 X 22 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować). Gdy ostygnie zdjąć pergamin. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto posmarować powidłami, potem masą, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg. Rozłożyć maliny. Zwijamy roladę i owijamy w lekko wilgotną ściereczkę.
Schładzamy w lodówce kilka godzin.