Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta rolada z malinami na biszkopcie jest uosobieniem letniej radości i wakacyjnego smaku. Lekki, puszysty biszkopt łączy się z intensywnym nadzieniem malinowym, a soczyste, lekko kwaśne maliny fantastycznie równoważą słodycz ciasta. Apetyczne porcje rolady podane obok filiżanki herbaty lub kawy to doskonały sposób na popołudniowy relaks.
miska, mikser, blaszka do pieczenia, papier
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 172
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 406
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 999
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 172
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 406
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 999
Składniki
Utrzyj żółtka z kilkoma łyżkami cukru, aby uzyskać jasną, puszystą masę. W drugiej misce ubij na sztywno białka, utrwalając pozostałą częścią cukru. Połącz ze sobą obie masy, delikatnie mieszając. Na koniec wsypuj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia.
Przełóż ciasto biszkoptowe na dużą, czarną blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź po całej powierzchni i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 12-15 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, odstaw do delikatnego przestudzenia, po czym oderwij papier do pieczenia, przełóż biszkopt na ściereczkę wysypaną cukrem i ostrożnie zwiń. W takiej formie odstaw biszkopt do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj malinowy mus. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku i odstaw do stężenia. Maliny umyj, osusz i zmiksuj (mrożone maliny rozmroź, odsącz i też zmiksuj). Dolej wiśniówkę do malin (jeśli chcesz wzmocnić smak musu), a następnie tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszaj mus.
Ostygły biszkopt ostrożnie rozwiń, posmaruj tężejącym musem i ponownie zwiń ciasny rulon. Roladę z malinami zawiń w papier lub ściereczkę i wstaw do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem potnij ciasto na plastry i serwuj.