Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta rolada z owocami zachwyca smakiem i wyglądem. Delikatny, lekki biszkopt stanowi bazę dla świeżych, soczystych owoców - maliny, banany i kiwi tworzą genialny balans smaków. Obłędny krem śmietanowy z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady sprawia, że deser staje się wykwintny, a zatem idealny na uroczyste przyjęcia.
Blaszka: 23 x 35 cm
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 437
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 437
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Ustaw piekarnik na 180°C i wyłóż blaszkę (23 x 35 cm) papierem do pieczenia. Przesiej do miski mąkę i budyń, odstaw. Do drugiej miski wbij białka, dosyp szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosypuj partiami cukier, a gdy piana będzie błyszcząca i mocno ubita, dodawaj po jednym żółtku i miksuj po każdym dodaniu. Zmniejsz obroty miksera lub użyj szpatułki i stopniowo dosypuj sypkie składniki, po czym wymieszaj do połączenia. Wylej ciasto biszkoptowe do blachy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 12 minut. Biszkopt powinien być lekko zarumieniony, ale nie przepieczony, ponieważ trudno go będzie zrolować.
Upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóż wierzchem na wysypaną cukrem ściereczkę kuchenną. Oderwij papier do pieczenia z drugiej strony i delikatnie zwiń ciasto w rulon, następnie zawiń, aby rolada się nie rozwinęła i odstaw w takiej formie do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto stygnie, przejdź do wykonania kremu. Rozpuść połamaną czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia (powinna być nadal płynna, lecz już zimna). W wysokiej misce ubij bardzo zimną śmietanę kremówkę, ewentualnie utrwalając łyżką cukru pudru. W osobnej misce utrzyj serek mascarpone z zimną czekoladą i delikatnie połącz ze sobą obie masy.
Ostrożnie rozwiń zwinięty biszkopt, posmaruj kremem śmietanowym, następnie rozsyp oczyszczone maliny, pokrojone w kostkę banany i kiwi. Delikatnie dociśnij owoce wnętrzem dłoni i zwiń roladę. Ułóż roladę łączeniem w dół, dodatkowo możesz zabezpieczyć folią spożywczą i wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, a nawet całą noc.
Schłodzoną roladę z owocami wyjmij z lodówki, posyp cukrem pudrem, krój równe kawałki i podawaj.