Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta rolada z pistacjami i malinami to prawdziwa eksplozja smaku i obłędnie wyglądający deser. Kwasowość malin genialnie równoważy się z delikatnością serka mascarpone i słodyczą bezy. Do całości ciekawego akcentu dostarczają pistacje. Maliny możesz jednak wymienić na słodsze owoce, jak truskawki, banany lub mango. Pamiętaj jednak, by wtedy użyć serka twarogowego lub śmietankowego, który świetnie zbalansuje owocową słodycz.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 477
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 477
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 150°C i wyłóż dużą, czarną blachę z piekarnika papierem do pieczenia. W misie robota kuchennego ubij białka jaj (powinny mieć temperaturę pokojową), aż powstanie lekka piana. Następnie cienkim strumieniem dosypuj cukier zwykły oraz waniliowy i ubijaj na maksymalnych obrotach do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec wsyp skrobię, drobno posiekane pistacje (jeśli używasz) i ocet, po czym wymieszaj szpatułką ruchami od dołu do góry. Bezę przełóż na przygotowaną blachę, rozprowadź, wyrównaj i wstaw blaszkę do pieca na 20-25 minut. Upieczoną bezę od razu przełóż na pergamin i ostrożnie oderwij papier do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną (aby zachować wilgoć) i zostaw do wystygnięcia.
W czasie stygnięcia bezy przygotuj malinowy mus. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Owoce opłucz, osusz i wrzuć do garnka, zasyp cukrem i trzymaj na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną i puszczą sok. Gdy uzyskasz konsystencję konfitury, wlej zastygającą żelatynę i mąkę ziemniaczaną, po czym energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Pistacje bardzo drobno posiekaj lub zmiel w blenderze. Możesz także użyć gotowej pasty pistacjowej lub dodać do posiekanych pistacji 1-2 łyżki masła, aby uzyskać konsystencję pasty.
Wykonaj śmietanowy krem. Ubij zimną (wprost z lodówki) śmietankę, aby powstała puszysta piana. Utrwal ją cukrem pudrem, aby ubić śmietanę na sztywno, po czym zmiksuj z serkiem mascarpone. Przejdź do złożenia ciasta. Bezę posmaruj 1/3 kremu śmietanowego i odstaw na 10-15 minut, aby beza nieco zmiękła. Następnie posmaruj pastą pistacjową lub równomiernie posyp posiekanymi pistacjami, wyłóż kolejne 1/3 kremu śmietanowego, a na to wylej zastygającą frużelinę malinową i rozsmaruj. Unosząc bezę za papier, zwiń ją w ciasny rulon, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Wraz z roladą, wstaw do lodówki resztę śmietanowego kremu, najlepiej od razu przełożonego do rękawa cukierniczego.
Schłodzoną roladę z pistacjami i malinami wyjmij z lodówki, udekoruj kleksami z kremu śmietanowego, posiekanymi pistacjami i świeżymi owocami.