Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkoptowa rolada z kremem śmietanowo-truskawkowym.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5071
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 640
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2522
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 174
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5071
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 640
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2522
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 174
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i szczyptę soli. Miksujemy, aż masa stanie się dosyć gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki delikatnie mieszamy pianę z białek z suchymi składnikami. Formę o wym. 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 10 min, aż się lekko zarumieni. Ściereczkę kuchenną rozkładamy na stole i oprószamy 2-3 łyżkami cukru. Przekładamy na nią ciasto z piekarnika ( stroną z papierem do pieczenia do góry ). Po około 5 minutach delikatnie ściągamy papier do pieczenia i zwijamy roladę razem ze ściereczką ( rozprowadzony cukier nie pozwoli na przywieranie ciasta ), zostawiamy do wystudzenia. Truskawki ( 400 g ) miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukry oraz wlewamy powoli mus z truskawek. Na koniec mieszamy masę z żelatyną. Gotowy krem wkładamy do lodówki, aż masa dosyć dobrze zgęstnieje. Roladę rozwijamy i napełniamy dosyć sztywnym kremem zostawiając około 1-2 cm od brzegów ciasta. 50 g truskawek kroimy w niewielkie kawałki i układamy na kremie, ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Źródło przepisu: ilovebake.pl