Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z wafli bez pieczenia to prosty i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością i oryginalnym połączeniem smaków. Delikatna mleczna masa z wiórkami kokosowymi idealnie komponuje się z owocową warstwą pomarańczowej frużeliny. Chrupiący wafel doskonale otula kremowo-owocowe wnętrze, a całość nabiera idealnej konsystencji po schłodzeniu w lodówce. Taka rolada będzie ozdobą każdego stołu. Przepis obejmuje składniki potrzebne do przygotowania jednej rolady na jednym waflu.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12268
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1474
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 86
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12268
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1474
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 86
Składniki
Najpierw przygotuj frużelinę owocową. Wyciśnij sok z pomarańczy, a kolejne pomarańcze obierz, usuń błonki i podziel na cząstki pozostawiając sam miąższ. Żelatynę zalej 1-2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Wlej do garnka sok pomarańczowy, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu do momentu zagotowania. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 1-2 łyżce wody i dodaj do soku. Wymieszaj do pełnego połączenia, a następnie dorzuć napęczniałą żelatynę i energicznie wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Na koniec dodaj pomarańczowy miąższ i wymieszaj całość. Dla uzyskania gładszej konsystencji możesz zblendować mus. Odstaw frużelinę do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki do większego stężenia.
Przygotuj masę mleczną. Wodę, cukier i masło umieść w rondelku i rozpuść na małym ogniu. Następnie odstaw i dosypuj mleko w proszku, mieszając masę. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i ewentualnie odrobinę likieru.
Ułóż wafel na wilgotnej ściereczce i delikatnie dociśnij. Wafel powinien być wilgotny, ale nie mokry, ponieważ może się porwać. Na całej powierzchni rozsmaruj białą, kokosową masę, a na niej pomarańczową warstwę. Jeśli frużelina jest za bardzo zbita, dolej do niej łyżkę gorącej wody i wymieszaj przed wyłożeniem. Ostrożnie, lecz ciasno zwiń wafel w roladę i zawiń całość w folię spożywczą, aby masy nie wypłynęły. Włóż deser do lodówki na ok. 4 godziny lub całą noc.
Schłodzoną roladę tnij na plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Możesz obsypać boki w białym cukrze.