Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francuskie z makiem. Jest to bardzo prosty przepis i niekiedy zdarza mi się upiec te ciasteczka nawet z masą makową z puszki, ale z domowym makiem to dopiero jest rarytas!
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 156
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 1159
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 247
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 156
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 1159
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 247
Składniki
Najlepiej, aby była to domowa masa makowa, np. taka jak ta, którą pokazałam wczoraj. Ale jeśli nie masz czasu jej przygotować ani nie znajdziesz zapasu w zamrażarce, możesz użyć gotowej masy makowej ze sklepu.
Piekarnik włącz na temperaturę 200 stopni, grzanie góra i dół, najlepiej z termoobiegiem.
Najlepiej, aby ciasto francuskie było elastyczne, czyli powinno być w temperaturze pokojowej. Więc wyjmij je wcześniej z lodówki, niech się trochę ogrzeje.
Ciasto rozwiń na stolnicy lub blacie, a następnie posmaruj równomiernie masą makową, zostawiając ostatni centymetr ciasta bez farszu.
Zwiń roladę makową, odklejając równocześnie papier, na którym jest rozpostarte ciasto. Ja zwijam zaczynając od krótszego brzegu, ponieważ wtedy uzyskuję więcej zwojów i gotowe roladki wyglądają bardziej atrakcyjnie. Ale to w sumie nie ma znaczenia, jak będzie zwinięte ciasto.
Rolkę wypełnioną makiem pokrój ostrym nożem na plastry około 8-10 mm grubości. Ja celuję tak, aby uzyskać 20 ciastek, bo to pozwala mi wypełnić całą blachę. Używam blaszki z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw blachę do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut lub do osiągnięcia pięknego, lekko rumianego koloru ciasta.
Gorące roladki francuskie z makiem przełóż do wystudzenia na kratkę.
Wszystkie ciastka francuskie najlepiej smakują, gdy są świeże i tak samo jest dzisiejszymi ciasteczkami z makiem. Dlatego dobrze jest upiec je w dniu podania. Jeszcze nazajutrz smakują dobrze, a później wciągają wilgoć i stają się mniej atrakcyjne, choć nadal smaczne.
Ale to jest mała porcja ciastek, więc rodzinka pewnie da radę pochłonąć je w jedno popołudnie!
Prawda, że ładnie wyglądają na talerzu ze słodkościami, które przygotowałam na poprzednie święta? Są tu właśnie roladki francuskie z makiem, Cranberry Noel, prawdziwe ciastka piaskowe oraz ciasteczka kokosowe z kleksem. Większość przepisów na te słodkości znajdziesz już na blogu, a ostatnie opiszę wkrótce.
Smacznego!