Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Róże karnawałowe to znakomity smakołyk na bazie ciasta do faworków. Te smakołyki oprószone cukrem pudrem z dodatkiem marmolady to efektowny deser idealny na tłusty czwartek.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy żółtka oraz śmietanę a na końcu wlewamy wlewamy spirytus lub ocet. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na dość cienki placek.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy po 3 krążki różnej wielkości, każde krążek nacinamy w kilku miejscach po brzegach, tak aby nie przeciąć środka. Duży krążek smarujemy na środku niewielką ilością białka, na nim umieszczamy średni krążek, które również smarujemy białkiem. Na średnim krążku układamy mały krążek, mocno dociskamy palcem na środku aby wszystkie krążki się skleiły.
Róże karnawałowe smażymy na głębokim rozgrzanym oleju płatkami do dołu a gdy wypłyną i nabiorą złotego koloru od spodu, odwracamy je na drugą stronę. Usmażeniu róże wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wystudzone różyczki obficie posypujemy cukrem pudrem na środku każdej róży umieszczamy niewielką porcję marmolady, powideł lub dżemu.