Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe ciasto z nutką alkoholu :)
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12388
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 853
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12388
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 853
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając pod koniec szklankę cukru. Wymieszać z suchym makiem i wiórkami. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka około 20 min w 180stopniach.
Połowę mleka zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym, a mąkę i zoltkami rozmieszać z resztą mleka, z tego ugotować budyń. Odstawić do ostudzenia, masło utrzeć na puch, dodając budyń i alkohol. Masę wyłożyć na kokosowe ciasto. Ułożyć biszkopty.
Galaretkę rozpuścić 1,5 szkl. wody, odstawić do lekkiego stężenia. Kremowkę ubić, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Masę wylać na biszkopty. Ostawić ciasto do lodowki do przegryzienia się.