Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rurki lubiane przez dzieci i dorosłych. Rurki z kremem śmietankowym i serkiem mascarpone. Takie rurki to fajna propozycja na słodki deser do kawy lub słodki poczęstunek dla wnuków. Dzisiaj proponuję rurki kruche oraz z ciasta francuskiego
miska, foremki na rurki , papier do pieczenia, szprica, nóż, mikser, łyżka,
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Rurki kruche ciasto; Mąkę wymieszać z solą , cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka , wyrabiać ciasto dodając stopniowo śmietanę. Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto najlepiej podzielić na porcje. Każdą porcję cienko rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1, 5 cm. Foremki natłuścić olejem . Paski ciasta nawijać na foremki począwszy od wąskiej strony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut , do zrumienienia w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek i wystudzić. Następnie za pomocą szprycy napełnić przygotowanym kremem. Gotowe oprószyć cukrem pudrem. Rurki z ciasta francuskiego; Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić w długie paski o szerokości 1,5 cm. Następnie paski nawijać na natłuszczone foremki do rurek . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Górę posmarować rozbełtanym białkiem i oprószyć cukrem ( najlepiej grubym). Piec 15 - 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek wystudzić i również oprószyć cukrem pudrem. Krem śmietankowy z mascarpone; Dobrze schodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru , pod koniec ubijania dodawać stopniowo śmietan fixy. Kilka łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie połączyć z pozostałą śmietaną. Włożyć na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.
Ruki z ciasta francuskiego.
Rurki z ciasta kruchego.
Przygotowanie kremu śmietankowego z mascarpone.
Rurki po upieczeniu i wystudzeniu.