Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar to znakomity składnik deserów. Jest lekko kwaskowaty, dlatego świetnie przełamuje słodycz ciasta. Rustykalną tatrę przygotujesz dość szybko i bez problemu. Jeśli masz mało czasu, do zrobienia ciasta możesz wykorzystać robota kuchennego. Wystarczy wówczas wrzucić wszystkie składniki, oprócz jajka i zmiksować je do momentu powstania okruszków. Następnie wbić jajko i zagnieść ciasto.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 193
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 942
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1265
Polecam na kolację.
Odsłon: 169
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 193
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 942
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1265
Polecam na kolację.
Odsłon: 169
Składniki
Zimne masło pokrój w kostkę.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier i szczyptę soli. Przesiekaj razem z masłem, następnie wbij jako i całość zagnieć rękoma, jedynie do połączenia się składników.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki.
Przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na 2 cm kawałki. Przełóż do miski i wsyp cukier, dodaj pastę waniliową i mąkę. Wszystko wymieszaj ze sobą.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o średnicy 40 cm. Przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
Na środku ciasta ułóż rabarbar, pozostawiając około 4 cm marginesu. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Brzegi ciasta zawiń ku środkowi, aby uzyskać kształt tarty.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 40 minut.