Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar to znakomity składnik deserów. Jest lekko kwaskowaty, dlatego świetnie przełamuje słodycz ciasta. Rustykalną tatrę przygotujesz dość szybko i bez problemu. Jeśli masz mało czasu, do zrobienia ciasta możesz wykorzystać robota kuchennego. Wystarczy wówczas wrzucić wszystkie składniki, oprócz jajka i zmiksować je do momentu powstania okruszków. Następnie wbić jajko i zagnieść ciasto.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Składniki
Zimne masło pokrój w kostkę.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier i szczyptę soli. Przesiekaj razem z masłem, następnie wbij jako i całość zagnieć rękoma, jedynie do połączenia się składników.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki.
Przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na 2 cm kawałki. Przełóż do miski i wsyp cukier, dodaj pastę waniliową i mąkę. Wszystko wymieszaj ze sobą.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o średnicy 40 cm. Przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
Na środku ciasta ułóż rabarbar, pozostawiając około 4 cm marginesu. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Brzegi ciasta zawiń ku środkowi, aby uzyskać kształt tarty.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 40 minut.