Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny torcik z ryżu gotowanego na mleku, żelatyny i malin. Lekki deserek z owocami, bardzo lubiany przez dzieci. Gorąco polecam, jest pycha!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15773
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4758
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 451
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15773
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4758
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 451
Składniki
Najlepiej najpierw ugotować ryż na mleku i odstawić do wystygnięcia. Ugotowany ryż odmierzyć, potrzebujemy 600 g na torcik.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wkładamy do woreczka i rozgniatamy przy pomocy tłuczka lub wałka. Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami. Wykładamy dno tortownicy i dociskamy. Chłodzimy przez przynajmniej 15 minut w lodówce.
Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje odcisnać, włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, nie gotować, dodać łyżkę ryżu na mleku zamieszać i dodawać resztę ryżu cały czas mieszajac. Teraz dodać crème fraîche( albo śmietanę ), cukier i sok z cytryny. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i dodać do ryżu.
Połowę masy ryżowej wyłożyć na ciasteczka, wyrównać. Położyć połowę malin, nakryć resztą ryżu. Około 150 g malin utrzeć na mus, następnie przetrzeć przez drobne sitko, żeby nie było w nim pestek. Mus wyłożyć na torcik. Udekorować resztą malin i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.