Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski deser idealny na lato! Jest delikatny i lekki jak chmurka. Dodałam do niego polski akcent w postaci kwaskowych porzeczek i sprawdziły się idealnie. Zgodnie z nazwą, Semifreddo powinno być podane połowicznie zmrożone, więc dobrze wyciągnąć je z zamrażarki co najmniej 10 minut przed podaniem.
Foremka keksowa
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2320
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3798
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 679
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8742
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2320
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3798
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 679
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8742
Składniki
Zaczniemy od owoców. Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, często mieszając. Powinny rozpaść się i puścić sok. Gotujemy, aż sok zupełnie się nie wygotuje, masa musi być gęsta. Ja dodałam 1 łyżkę cukru, jeśli wolicie słodsze desery, możecie dać 2 łyżki. Owoce zostawiamy do ostudzenia. Masa lodowa: Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli. Jajka i 50g cukru obijamy mikserem w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Miksujemy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka nie zaczęły się gotować. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, na sztywną pianę. Łączymy z ostudzoną masą jajeczną. Dokładanie mieszamy. Masę będziemy zamrażać w foremce keksowej. Używałam foremki aluminiowej, można też użyć silikonowej lub blachy wyłożonej grubą folią spożywczą. Do formy wykładamy połowę masy lodowej, masę owocową i na to pozostałą masę lodową. Mieszamy delikatnie widelcem. Na sam wierzch wykładamy biszkopty (płaską stroną do góry) i lekko dociskamy. Deser wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Wyjmujemy na co najmniej 10 minut przed podaniem.