Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniczek na zimno to nie tylko pyszna i słodka propozycja na deser, ale ciasto także idealnie schładza w letnie i upalne dni.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 70
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 841
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 136
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 70
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 841
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 136
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki włóż do miski robota kuchennego i zmiksuj na bardzo drobne okruchy przypominające bułkę tartą. Masło rozpuść i ostudź. Dodaj je do herbatników i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masą z herbatników wylep spód i brzegi formy. Dociśnij ją łyżką lub szklanką. Włóż całość do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. W szklance wymieszaj wodę i sok z cytryny. Podgrzej je i dodaj żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W misce utrzyj serek śmietankowy na gładką i kremową masę. Dodaj skondensowane mleko, śmietankę i skórkę z cytryny. Zmiksuj do połączenia. Powoli wlewaj mieszankę żelatyny, cały czas mieszając. Wylej masę na schłodzony już spód i wstaw całość do lodówki, po wygładzeniu powierzchni. Zostaw ciasto do całkowitego związania.
Przygotuj galaretkę. Galaretkę wymieszaj w szklance wrzącej wody aż do rozpuszczenia proszku. Dodaj zimną wodę i ponownie wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, aż zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wylej na sztywną już masę serową. Serniczek na zimno wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 6 godzin.