Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki wyszły przepyszne, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Lekko słodkie i lekko kwaskowe jednocześnie. Oprószone cukrem pudrem to dla mnie idealny deser czy też osobny posiłek w ciągu dnia.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 284
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 284
Składniki
Do miski włożyłam biały ser. Użyłam sera białego chudego, takiego miałkiego jakby zmielonego jeden raz. Do sera wbiłam jajko, wsypałam mąkę pszenną tortową i cukier. Wszystko wymieszałam dokładnie łyżką na dość jednolite ciasto. Jest to trochę trudne do wykonania, bo ciasto jest bardzo gęste. Można nawet wymieszać je ręką. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i za pomocą łyżki wykładałam małe porcje ciasta. Ciasto dociskałam łyżką, spłaszczając je aby powstał placek o grubości niecałego 1cm. Najlepiej robić o łyżka zanurzaną w gorącym oleju żeby ciasto się nie kleiło. Placki smażyłam na niedużym ogniu po kilka minut. Dzięki temu nie spaliły się od razu z wierzchu, a uzyskały fajną chrupiącą skórkę. Po usmażeniu wykładałam placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Można je też podać z ulubionym dżemem. Placki są pyszne na gorąco i na zimno.