Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowity, dwukolorowy serniczek budyniowo - kakaowy. Przepis na ciasto otrzymałam od Babci Tereski, która piecze je nie tylko na specjalne okazje :)
Polecam.
Odsłon: 1245
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1661
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Polecam.
Odsłon: 1245
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1661
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Składniki
Na początku przygotowujemy ciasto kakaowe: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drobny cukier, 1 żółtko, kakao, proszek do pieczenia i drobno pokrojone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie przygotowujemy masę serową: Ser dokładnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i budynie śmietankowe. Na sam koniec do masy dodajemy pianę z białek, ziarenka wanilii i sparzone wrzątkiem rodzynki (opcjonalnie) - delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy do niej połowę ciasta kakaowego na tarce o grubych oczkach. Na starte kawałki ciasta wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta kakaowego. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)