Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik baskijski to jeden z najbardziej kremowych serników, jakie dane mi było spróbować. Rewelacyjna konsystencja i smak, który każe sięgać po kolejny kawałek. Oryginalnie sernik baskijski przygotowuje się na serkach San Millan (w smaku podobny do Philadelphia), ale u mnie się nie sprawdziły, ponieważ nikt nie lubi u nas tego słonego posmaku w serniku. Zatem ten sernik baskijski będzie w wersji słodkosentymentowej :)
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18252
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2600
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 232
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 339
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5489
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18252
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2600
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 232
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 339
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5489
Składniki
Najpierw przygotowuję spód sernika. Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, razem z boczkami. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik.
Twaróg, mascarpone, wanilię i jedno jajko ucieram mikserem. Następnie dodaję po jednym jajku i wciąż miksuję. Na koniec wlewam śmietankę i teraz miksuję już tylko delikatnie do połączenia się składników. Masa serowa będzie mocno płynna, ale tak właśnie ma być. Masę wlewam do tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Sernik piekę 35-38 minut, aż góra się skarmelizuje. Nie pieczcie dłużej! Sernik po upieczeniu będzie „pływał”. Taka jego natura ;) Wyciągam tortownicę z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik opadnie, to też jego cecha charakterystyczna :)
Wystudzony sernik wstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia sernik baskijski jest gotowy do jedzenia. Smacznego :)