Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik baskijski to jeden z najbardziej kremowych serników, jakie dane mi było spróbować. Rewelacyjna konsystencja i smak, który każe sięgać po kolejny kawałek. Oryginalnie sernik baskijski przygotowuje się na serkach San Millan (w smaku podobny do Philadelphia), ale u mnie się nie sprawdziły, ponieważ nikt nie lubi u nas tego słonego posmaku w serniku. Zatem ten sernik baskijski będzie w wersji słodkosentymentowej :)
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 166
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 291
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 547
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 166
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 291
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 547
Składniki
Najpierw przygotowuję spód sernika. Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, razem z boczkami. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik.
Twaróg, mascarpone, wanilię i jedno jajko ucieram mikserem. Następnie dodaję po jednym jajku i wciąż miksuję. Na koniec wlewam śmietankę i teraz miksuję już tylko delikatnie do połączenia się składników. Masa serowa będzie mocno płynna, ale tak właśnie ma być. Masę wlewam do tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Sernik piekę 35-38 minut, aż góra się skarmelizuje. Nie pieczcie dłużej! Sernik po upieczeniu będzie „pływał”. Taka jego natura ;) Wyciągam tortownicę z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik opadnie, to też jego cecha charakterystyczna :)
Wystudzony sernik wstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia sernik baskijski jest gotowy do jedzenia. Smacznego :)