Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik baskijski jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Wręcz rozpływa się w ustach. Tym przepisem Ewa Wachowicz podzieliła się w 443. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 2774
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 24
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 422
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 2774
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 24
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 422
Składniki
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia w ten sposób, żeby wystawał ponad foremkę.
Ciastka pokruszyć tłuczkiem, wlać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyrównać, ubić i na ½ godziny wstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski. Wlać ekstrakt waniliowy, posłodzić i posolić. Wybić jajka. Wsypać mąkę i zmiksować.
Wlać śmietankę i ponownie zmiksować. Przelać na schłodzony spód.
Piec przez 40 minut w temp. 220 st. C.
Po upieczeniu wystudzić (ciepły sernik trzęsie się jak galareta), następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.