Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik jest dekadencki, bogaty i kremowy. Aksamitny, śmietanowy ser, posypka z ciasteczek i ostry akcent kandyzowanego imbiru tworzą doskonały, zaskakujący kontrast. Jeśli imbir jest dla Ciebie za ostry, zastąp go brzoskwiniami lub morelami z puszki. Sernik nie wymaga pieczenia, więc będzie doskonały na upalne dni. Najpyszniej smakuje mocno schłodzony.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Składniki
Pokrusz ciastka lub zmiel w robocie kuchennym i podziel na pół. Do jednej części dodaj rozpuszczone masło i wyłóż otrzymaną masą spód tortownicy (ok.25 cm). Mocno ugnieć dno i włóż foremkę do lodówki na 30 minut.
Rozpuść galaretkę i odstaw do ostygnięcia. Ubij serek z połową cukru pudru i dodaj sok z cytryny. W drugiej misce ubij bardzo zimną śmietanę kremówkę i utrwal pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie połącz masę serową ze śmietanową i sprawdź poziom słodkości. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny. Wlej do kremu tężejącą galaretkę i wymieszaj serowy krem.
Na ciasteczkowy spód wyłóż kandyzowany imbir, a na to masę serową. Przykryj ciasto resztą pokruszonych ciastek. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny. Podawaj schłodzony.