Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jest Dzień Kobiet dlatego postanowiłam przygotować ciasto, pewnie większość je zna to ciasto ale nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała to i tamto. Robiłam nawet na cieście kakaowym jednak na białym smakuje mi najbardziej. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika z talerza.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Do miski dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Dokładnie wszystko wymieszać rękoma na sypką masę.
Gdy ciasto jest już wyrobione ubić białka w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do drugiej miski wylać obie śmietany, dodać cukier, proszek budyniowy i cukier waniliowy, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Gdy mamy już zmiksowane śmietany z całą resztą dodać ubite na sztywno białka i wymieszać powoli za pomocą łyżki.
Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać część ciasta sypkiego, rozłożyć po całości blaszki.
Na wyłożone sypkie ciasto wylać przygotowaną masę śmietanową, wyrównać ją można położyć dowolne owoce z kompotu ( sok przelać przez sito zostawiając sam owoc ). Ja dałam swoje truskawki z kompotu.
Na masę śmietanową z owocami równo wysypać drugą część ciasta sypkiego.
Przygotowane ciasto wstawić do zimnego piekarnika na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ładnie urośnie ale po ostygnięciu opadnie jak każdy sernik. Gdy już jest zimne wyjąć razem z papierem z blaszki.
Ciasto ma świetny posmak pieczonego budyniu, nadaje się idealnie do kawy jak również dla gości. Polecam serdecznie ponieważ przygotowanie jest banalnie proste.
A na obiad miałam rybę panga smażoną, surówka z kapusty kiszonej z czerwoną cebulką oraz ziemniaki. Przepisu nie podaję ponieważ rybę każdy potrafi usmażyć.