Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest o smaku waniliowym, puszysty, rozpływa się w ustach.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 71
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 925
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 71
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 925
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg i budynie, cały czas miksujemy. Zmiksowaną masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej tortownicy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w tortownicy możemy wstawić do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Smacznego!!!