Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika.
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Składniki
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy, aby ostygły.
Borówki blendujemy (ja użyłam mrożonych).
Do twarogu dodajemy cukier puder wedle uznania (patrz uwagi). Miksujemy ser, aby była kremowa konsystencja i porcjami dolewamy ostudzoną galaretkę. Dobrze wymieszany twaróg dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy borówki i miksujemy.
Małą formę (18-20) natłuszczamy delikatnie tłuszczem po bokach, na spód dajemy papier do pieczenia. Wykładamy spód (patrzy uwagi) i na to wylewamy białą część, wstawiamy do lodówki. Jak masa lekko stężeje (po około 1,5 h), wylewamy drugą warstwę i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Gorę możecie ozdobić wedle uznania.
UWAGI ⇰Sernik może być całkowicie bez spodu, jest dość galaretkowaty i łatwo się go po ukrojeniu wyjmuje. Ja użyłam naleśnika, który mi został ze śniadania :) ⇰Użyłam galaretki z cukrem (taką tylko miała sąsiadka:( ) więc nie dosładzałam już sernika. Jeśli lubicie słodszą wersję, zalecam dosłodzić 4 łyżkami. ⇰Borówki można zastąpić innymi owocami i użyć mrożonych. Tylko należy pamiętać o odlaniu nadmiaru soku przed zblendowaniem.