Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik chałwowo-sezamowy, czyli arabsko-amerykańska fuzja
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik chałwowo-sezamowy, czyli arabsko-amerykańska fuzja

21.05.2015 Odsłon: 18091
5.0 (16 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Mazisty, aksamitny czizkejk o smaku chałwy i kruchy, sezamowy spód. Wielbiciele chałwy będą w siódmym niebie...

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 68

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742602

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4107

do 30 min 30 min
5
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasta Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użyci...

  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 4828

> 60 min >60 min
9
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 163

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11559

do 60 min 60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 68

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742602

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4107

do 30 min 30 min
5
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasta Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użyci...

  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 4828

> 60 min >60 min
9
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 163

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11559

do 60 min 60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik chałwowo-sezamowy, czyli arabsko-amerykańska fuzja
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • 150g zimnego masła
  • 70g sezamu
  • masa serowa:
  • 1kg tłustego twarogu
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub wanilinowego)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • polewa:
  • 200g dowolnej chałwy (np. waniliowej; chałwa nie powinna mieć większych kawałków orzechów oraz czekolady, powinna mieć gładką je
  • 150ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
1

TORTOWNICA Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 24cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.

2

SPÓD Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia, a następnie studzimy. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, sezam oraz cukier i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim dno tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut – ciasto ma się delikatnie zbrązowić. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

3

MASA SEROWA Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka góra-dół). Do wieeelkiej michy wrzucamy ser. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. (W przypadku sernika "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" - im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który z związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem - wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Następnie dodajemy 2 łyżki budyniu waniliowego i znów krótko miksujemy. Masa serowa jest już gotowa.

4

PIECZENIE Masę serową przelewamy na spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.

5

STUDZENIE Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w takiej jamie przez ok 1 - 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia - dzięki temu sernik będzie prosty jak stół!

6

POLEWA CHAŁWOWA Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy do niej 100g pokruszonej chałwy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż cała chałwa się rozpuści i powstanie jednolita polewa. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Ostudzoną polewą pokrywamy wierzch sernika, a pozostały kawałek chałwy łamiemy lub kroimy i wtykamy w polewę, tworząc dekorację na wierzchu... lub po prostu kruszymy chałwę i posypujemy nią sernik, tak, jak zrobiłam to ja. Gdy sernik będzie już chłodny, wstawić go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia sernik dumnie wyjąć z lodówki, obkroić nożem, usunąć obręcz i dno tortownicy oraz papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie), a następnie przełożyć na paterę. Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki