Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik czekoladowy przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady i rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowy, lekko dekadencki w smaku, a jednocześnie nie brakuje mu słodyczy.
Średnica formy: 22 cm
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 477
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9812
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13452
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2715
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 477
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9812
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13452
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2715
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka zmiksuj w malakserze lub robocie kuchennym na okruszki. Wymieszaj z roztopionym masłem. Otrzymaną masą wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw ją do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. W garnuszku wymieszaj śmietankę kremówkę z kawą. Podgrzej je do uzyskania temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostudzenia. W osobnej misce wymieszaj serek śmietankowy, cukier, mąkę, śmietanę kwaśną i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie powoli dodawaj mieszankę czekoladową, miksując do połączenia.
Wbijaj po jednym jajku, do uzyskania konsystencji musu. Przelej masę na zimny spód. Na dolną półkę piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Nastaw piec na 175 st. Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje – na środkową półkę włóż tortownicę z sernikiem. Piecz ciasto przez 60 minut. Po godzinie pieczenia wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmij sernik i pozostaw go do całkowitego ostudzenia. Wyjmij go delikatnie z formy i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik czekoladowy podawaj na zimno.