Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik czekoladowy przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady i rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowy, lekko dekadencki w smaku, a jednocześnie nie brakuje mu słodyczy.
Średnica formy: 22 cm
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 65
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10355
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 65
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10355
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka zmiksuj w malakserze lub robocie kuchennym na okruszki. Wymieszaj z roztopionym masłem. Otrzymaną masą wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw ją do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. W garnuszku wymieszaj śmietankę kremówkę z kawą. Podgrzej je do uzyskania temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostudzenia. W osobnej misce wymieszaj serek śmietankowy, cukier, mąkę, śmietanę kwaśną i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie powoli dodawaj mieszankę czekoladową, miksując do połączenia.
Wbijaj po jednym jajku, do uzyskania konsystencji musu. Przelej masę na zimny spód. Na dolną półkę piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Nastaw piec na 175 st. Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje – na środkową półkę włóż tortownicę z sernikiem. Piecz ciasto przez 60 minut. Po godzinie pieczenia wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmij sernik i pozostaw go do całkowitego ostudzenia. Wyjmij go delikatnie z formy i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik czekoladowy podawaj na zimno.