Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik czekoladowy przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady i rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowy, lekko dekadencki w smaku, a jednocześnie nie brakuje mu słodyczy.
Średnica formy: 22 cm
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7848
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 282
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3064
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 586
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7848
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 282
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3064
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 586
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka zmiksuj w malakserze lub robocie kuchennym na okruszki. Wymieszaj z roztopionym masłem. Otrzymaną masą wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw ją do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. W garnuszku wymieszaj śmietankę kremówkę z kawą. Podgrzej je do uzyskania temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostudzenia. W osobnej misce wymieszaj serek śmietankowy, cukier, mąkę, śmietanę kwaśną i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie powoli dodawaj mieszankę czekoladową, miksując do połączenia.
Wbijaj po jednym jajku, do uzyskania konsystencji musu. Przelej masę na zimny spód. Na dolną półkę piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Nastaw piec na 175 st. Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje – na środkową półkę włóż tortownicę z sernikiem. Piecz ciasto przez 60 minut. Po godzinie pieczenia wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmij sernik i pozostaw go do całkowitego ostudzenia. Wyjmij go delikatnie z formy i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik czekoladowy podawaj na zimno.