Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik czekoladowy przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady i rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowy, lekko dekadencki w smaku, a jednocześnie nie brakuje mu słodyczy.
Średnica formy: 22 cm
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113062
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 585
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113062
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 585
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka zmiksuj w malakserze lub robocie kuchennym na okruszki. Wymieszaj z roztopionym masłem. Otrzymaną masą wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw ją do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. W garnuszku wymieszaj śmietankę kremówkę z kawą. Podgrzej je do uzyskania temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostudzenia. W osobnej misce wymieszaj serek śmietankowy, cukier, mąkę, śmietanę kwaśną i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie powoli dodawaj mieszankę czekoladową, miksując do połączenia.
Wbijaj po jednym jajku, do uzyskania konsystencji musu. Przelej masę na zimny spód. Na dolną półkę piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Nastaw piec na 175 st. Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje – na środkową półkę włóż tortownicę z sernikiem. Piecz ciasto przez 60 minut. Po godzinie pieczenia wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmij sernik i pozostaw go do całkowitego ostudzenia. Wyjmij go delikatnie z formy i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik czekoladowy podawaj na zimno.