Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako że mamy teraz sezon na dynie, na wiele sposób można ją wykorzystać. Jednym z nich je dyniowy sernik. Tak, więc do dzieła ! :)
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 112
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2188
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4023
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 54
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1423
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 112
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2188
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4023
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 54
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1423
Składniki
SPÓD Masło roztapiamy. Czekoladę również w kąpieli wodnej. Herbatniki blendujemy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy tak aby uzyskać mokry piasek. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę wodę aby masa była bardziej mokra. Wykładamy tortownice o średnicy 26 cm papierem do pieczenia wysypujemy wszystko i delikatnie uklepujemy spód łyżką.
MASA SERNIKOWA * Kroimy dynię na mniejsze kawałki i staramy się obrać ze skórki a następnie pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną dynie blendujemy z twarogiem, serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczy. Dodajemy oba cukry, mąkę, budyń oraz jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy ale nie zbyt długo żeby nie napowietrzyć za mono masy. Wylewamy tak przygotowaną masę na spód z herbatników. Pieczemy ok. 60 minut.
WIERZCH Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Uchylamy piekarnik i wylewamy masę na wierzch sernika a następnie zapiekamy jeszcze przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy a po 20 minutach wyjmujemy sernik całkowicie. SMACZNEGO !