Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek Oreo
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 318
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 318
Składniki
Ciasteczka Oreo pokrusz za pomocą wałka lub blendera. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, imbir oraz cynamon. Wymieszaj, do powstania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o średnicy 24cm wyłóż papierem. Rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową i dobrze dociśnij. Schładzaj w lodówce 10min. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10-15 min do lekkiego zrumienienia.
W misie robota umieść ser, cukier, mascarpone budyń, cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do piernika oraz ekstrakt waniliowy. Kiedy składniki zaczną się łączyć dodawaj po jednym jajku oraz białko. Miksuj tylko do połączenia. Do osobnej miski przełóż 2 chochelki masy, dodaj pure oraz ½ łyżeczki przyprawy do piernika. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Podpieczony spód posmaruj rozbełtanym białkiem.
Dno formy oraz boki owiń szczelnie folią aluminiową. Włóż do większej brytwanny lub naczynia żaroodpornego. Naprzemiennie kładź po łyżce ciasta obok siebie, aż do wykończenia obu mas. Za pomocą wykałaczki do szaszłyków przemieszaj masę od prawej do lewej tworząc ósemki.
Do dużej brytwanny wlej gorąca wodę. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C. Piecz 1.10godz. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Kiedy sernik będzie upieczony, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na ok 1 godzinę do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
Składniki na dekorację umieść w misie miksera, ubij i udekoruj sernik.Ozdób pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego!