Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik z dynią w roli głównej. Ciasto jest wilgotne, delikatne i kremowe. Idealne na jesienną chandrę.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Herbatniki kruszymy za pomocą wałka lub blendera. Dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamydo konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki.
Jak zrobić puree z dyni ? Dynię kroimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w paski. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy od 40 min do 1 godziny. Sprawdzając widelcem czy dynia jest miękka. Następnie ją studzimy, odkrajamy skórkę i blendujemy - oto nasze puree
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na gęstą masę. Miksując dodajemy twaróg, następnie mascarpone, puree z dyni, budyń (proszek), ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą serowo-dyniową. Masę wykładamy na schłodzony spód. Wierzch starannie wyrównujemy. Pieczemy około 80-90 minut w temp. 180 C. Przy czym po 45 minutach nakrywamy papierem do pieczenia wierzch sernika, aby nam się nie przypalił. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.
Robimy polewę - puszkę z masą krówkową zalewamy na kilka minut gorącą wodą. Ciepły kajmak mieszamy z kremówką i cynamonem. Rozsmarowujemy na serniku - zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli sernik nam wyrósł - ścinamy górę tak aby była płaska i aby masa krówkowa ładnie się rozpłynęła po górze. Sernik wstawiamy do lodówki aby stężał. Około 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Trzymamy go w lodówce.