Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik z dynią w roli głównej. Ciasto jest wilgotne, delikatne i kremowe. Idealne na jesienną chandrę.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 308
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2457
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4799
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 106
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1569
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 308
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2457
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4799
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 106
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1569
Składniki
Herbatniki kruszymy za pomocą wałka lub blendera. Dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamydo konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki.
Jak zrobić puree z dyni ? Dynię kroimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w paski. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy od 40 min do 1 godziny. Sprawdzając widelcem czy dynia jest miękka. Następnie ją studzimy, odkrajamy skórkę i blendujemy - oto nasze puree
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na gęstą masę. Miksując dodajemy twaróg, następnie mascarpone, puree z dyni, budyń (proszek), ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą serowo-dyniową. Masę wykładamy na schłodzony spód. Wierzch starannie wyrównujemy. Pieczemy około 80-90 minut w temp. 180 C. Przy czym po 45 minutach nakrywamy papierem do pieczenia wierzch sernika, aby nam się nie przypalił. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.
Robimy polewę - puszkę z masą krówkową zalewamy na kilka minut gorącą wodą. Ciepły kajmak mieszamy z kremówką i cynamonem. Rozsmarowujemy na serniku - zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli sernik nam wyrósł - ścinamy górę tak aby była płaska i aby masa krówkowa ładnie się rozpłynęła po górze. Sernik wstawiamy do lodówki aby stężał. Około 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Trzymamy go w lodówce.