Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gruziński jest nieco inny od naszych rodzimych wypieków. Piecze się go w bardzo niskiej temperaturze, a mimo to nie wymaga żadnego spodu. Charakteryzuje się mocnym, orzeźwiającym smakiem mandarynek. Wierzchnia warstwa lekko palonej śmietany dodaje niesamowitego smaku i aromatu. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością będziesz częściej przygotowywać ten deser, nie tylko dla rodziny i znajomych, ale przede wszystkim dla siebie.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 80
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 130
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 284
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1070
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 682
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 80
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 130
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 284
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1070
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 682
Składniki
Przygotuj warstwę serową. W misce utrzyj jajko z ¼ serka śmietankowego. Stopniowo dodawaj na przemian po jajku i ¼ pozostałego sera, do wykończenia składników. Następnie stopniowo dodawaj cukier z sokiem i tartą skórką. Ubijaj na średniej prędkości miksera przez 10 minut.
Masę przelej do formy o wymiarach 28x18cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego na 120 st. Celsjusza i piecz przez 25 minut. Następnie wyłącz pieczenie i pozostaw ciasto wewnątrz przez kolejne 45 minut.
Przygotuj wierzch ciasta, dobrze mieszając ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyjmij z pieca. Ten nastaw na temperaturę 180 st. Celsjusza.
Otrzymaną masą posmaruj wierzch sernika gruzińskiego. Wstaw go ponownie do pieca na kolejne 10 minut. Wyjmij i ostudź na kratce. Wstaw sernik do lodówki i schładzaj przez całą noc przed krojeniem. Podawaj na zimno.