Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gruziński jest nieco inny od naszych rodzimych wypieków. Piecze się go w bardzo niskiej temperaturze, a mimo to nie wymaga żadnego spodu. Charakteryzuje się mocnym, orzeźwiającym smakiem mandarynek. Wierzchnia warstwa lekko palonej śmietany dodaje niesamowitego smaku i aromatu. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością będziesz częściej przygotowywać ten deser, nie tylko dla rodziny i znajomych, ale przede wszystkim dla siebie.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4105
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73363
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 549
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15626
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4105
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73363
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 549
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15626
Składniki
Przygotuj warstwę serową. W misce utrzyj jajko z ¼ serka śmietankowego. Stopniowo dodawaj na przemian po jajku i ¼ pozostałego sera, do wykończenia składników. Następnie stopniowo dodawaj cukier z sokiem i tartą skórką. Ubijaj na średniej prędkości miksera przez 10 minut.
Masę przelej do formy o wymiarach 28x18cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego na 120 st. Celsjusza i piecz przez 25 minut. Następnie wyłącz pieczenie i pozostaw ciasto wewnątrz przez kolejne 45 minut.
Przygotuj wierzch ciasta, dobrze mieszając ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyjmij z pieca. Ten nastaw na temperaturę 180 st. Celsjusza.
Otrzymaną masą posmaruj wierzch sernika gruzińskiego. Wstaw go ponownie do pieca na kolejne 10 minut. Wyjmij i ostudź na kratce. Wstaw sernik do lodówki i schładzaj przez całą noc przed krojeniem. Podawaj na zimno.