Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jaglany to ciekawa alternatywa tego klasycznego ciasta dedykowana osobom na diecie wegańskiej. Nie potrzebny jest żaden ser, a smak jest nie do odróżnienia.
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 141
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 22
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 417
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 110
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 141
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 22
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 417
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 110
Składniki
Przygotuj spód. Daktyle namocz w wodzie przez kilka godzin, a następnie drobno posiekaj. Migdały zmiel za pomocą robota kuchennego. W misce połącz ze sobą: migdały, daktyle, masło orzechowe, kakao, olej i wodę. Miksuj do momentu uzyskania zwartej i lepkiej masy. Tortownicę o średnicy 22 cm wylep uzyskaną masą, dobrze ją dociskając. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Przygotuj warstwę jaglaną. Kaszę dobrze opłucz na sitku i przełóż do garnka. Dodaj nerkowce i zalej całość wodą. Gotuj ją bez pokrywki przez ok. 20 minut, aż składniki się rozgotują i będą miały lepką konsystencję. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Gorącą kaszę przełóż do miski i dodaj syrop z agawy, sok z cytryny, sól i wanilię. Zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej i lepkiej masy. Wylej ją na przygotowany i schłodzony wcześniej spód. Ciasto włóż do lodówki, aż warstwa jaglana całkowicie zastygnie.
Przygotuj polewę karmelową. W małym garnku wymieszaj ze sobą śmietankę, masło, sól i cukier. Zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu zgęstnienia, przez ok. 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i cały czas schładzaj. Kontroluj gęstość. Kiedy polewa będzie już mocno gęsta, ale jeszcze lejąca, wylej ją na warstwę jaglaną. Sernik jaglany udekoruj tartą czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia polewy.