Sernik jaglany to ciekawa alternatywa tego klasycznego ciasta dedykowana osobom na diecie wegańskiej. Nie potrzebny jest żaden ser, a smak jest nie do odróżnienia.
Sernik jaglany
Składniki
Spód:
- 200 g migdałów
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g masła orzechowego
- 20 g kakao w proszku
- 35 g oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
Warstwa jaglana:
- 250 g kaszy jaglanej
- 750 ml wody
- 100 g orzechów nerkowca
- 120 g syropu z agawy
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa karmelowa:
- 150 ml śmietanki kokosowej o dużej zawartości tłuszczu
- 145 g brązowego cukru
- 50 g wegańskiego masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej do dekoracji
Składniki
Spód:
- 200 g migdałów
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g masła orzechowego
- 20 g kakao w proszku
- 35 g oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
Warstwa jaglana:
- 250 g kaszy jaglanej
- 750 ml wody
- 100 g orzechów nerkowca
- 120 g syropu z agawy
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa karmelowa:
- 150 ml śmietanki kokosowej o dużej zawartości tłuszczu
- 145 g brązowego cukru
- 50 g wegańskiego masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej do dekoracji

Etapy przygotowania
Przygotuj spód. Daktyle namocz w wodzie przez kilka godzin, a następnie drobno posiekaj. Migdały zmiel za pomocą robota kuchennego. W misce połącz ze sobą: migdały, daktyle, masło orzechowe, kakao, olej i wodę. Miksuj do momentu uzyskania zwartej i lepkiej masy. Tortownicę o średnicy 22 cm wylep uzyskaną masą, dobrze ją dociskając. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Przygotuj warstwę jaglaną. Kaszę dobrze opłucz na sitku i przełóż do garnka. Dodaj nerkowce i zalej całość wodą. Gotuj ją bez pokrywki przez ok. 20 minut, aż składniki się rozgotują i będą miały lepką konsystencję. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Gorącą kaszę przełóż do miski i dodaj syrop z agawy, sok z cytryny, sól i wanilię. Zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej i lepkiej masy. Wylej ją na przygotowany i schłodzony wcześniej spód. Ciasto włóż do lodówki, aż warstwa jaglana całkowicie zastygnie.
Przygotuj polewę karmelową. W małym garnku wymieszaj ze sobą śmietankę, masło, sól i cukier. Zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu zgęstnienia, przez ok. 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i cały czas schładzaj. Kontroluj gęstość. Kiedy polewa będzie już mocno gęsta, ale jeszcze lejąca, wylej ją na warstwę jaglaną. Sernik jaglany udekoruj tartą czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia polewy.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 17

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 15

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65182

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 755

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 106
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 17

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 15

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65182

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 755

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 106



Składniki
- 200 g migdałów
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g masła orzechowego
- 20 g kakao w proszku
- 35 g oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
- 250 g kaszy jaglanej
- 750 ml wody
- 100 g orzechów nerkowca
- 120 g syropu z agawy
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 ml śmietanki kokosowej o dużej zawartości tłuszczu
- 145 g brązowego cukru
- 50 g wegańskiego masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g czekolady mlecznej do dekoracji
Przygotuj spód. Daktyle namocz w wodzie przez kilka godzin, a następnie drobno posiekaj. Migdały zmiel za pomocą robota kuchennego. W misce połącz ze sobą: migdały, daktyle, masło orzechowe, kakao, olej i wodę. Miksuj do momentu uzyskania zwartej i lepkiej masy. Tortownicę o średnicy 22 cm wylep uzyskaną masą, dobrze ją dociskając. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Przygotuj warstwę jaglaną. Kaszę dobrze opłucz na sitku i przełóż do garnka. Dodaj nerkowce i zalej całość wodą. Gotuj ją bez pokrywki przez ok. 20 minut, aż składniki się rozgotują i będą miały lepką konsystencję. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Gorącą kaszę przełóż do miski i dodaj syrop z agawy, sok z cytryny, sól i wanilię. Zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej i lepkiej masy. Wylej ją na przygotowany i schłodzony wcześniej spód. Ciasto włóż do lodówki, aż warstwa jaglana całkowicie zastygnie.
Przygotuj polewę karmelową. W małym garnku wymieszaj ze sobą śmietankę, masło, sól i cukier. Zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu zgęstnienia, przez ok. 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i cały czas schładzaj. Kontroluj gęstość. Kiedy polewa będzie już mocno gęsta, ale jeszcze lejąca, wylej ją na warstwę jaglaną. Sernik jaglany udekoruj tartą czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia polewy.
Musi być pyszna :)
Przepysznie wygląda 👍
Super, ja wszystkie te babeczki uwielbiam.