Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pyszny i bajecznie prosty do upieczenia. Jeśli będziemy trzymali się ściśle receptury i stosowali do porad w przepisie sernik wyjdzie równiutki, wysoki i na pewno nie popęka.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1180
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31203
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3631
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4593
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1180
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31203
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3631
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4593
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8120
Składniki
Tortownica 24 lub 26 cm, na dno piekarnika blaszka z wodą. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Następnie wykładamy tortownicę papierem do pieczenia na dnie i po bokach, przy czym boki robimy wyższe niż obręcz, bo sernik może w trakcie pieczenia mocno podnieść się. Jeśli chcemy, aby sernik był wysoki bierzemy tortownicę 24 cm (tak, jak na zdjęciach), niższy można piec w tortownicy 26 cm. Do piekarnika, na sam dół dajemy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.
Ciastka rozdrabniamy na piasek i łączymy z roztopionym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy na bok. Do dużej miski dajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy, ubijamy mikserem do połączenia składników. Dodajemy ser, kajmak ( odkładamy do przyozdobienia góry ciasta 2 czubate łyżki masy kajmakowej) i śmietankę. Krótko miksujemy i na koniec wsypujemy budyń ( 40 g- jeśli ma 35 g to dodajemy płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej). Krótko miksujemy. Na koniec odkładamy mikser i pianę z białek wtłaczamy do masy serowej łyżką . Sernik wlewamy do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 °C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze 40-50 minut.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczony sernik zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku przez 15 minut, następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy tak ciasto około godziny.
Wystudzony całkowicie sernik przyozdabiamy odłożoną masą kajmakową i posiekanymi orzeszkami. Wstawiamy go do lodówki, najlepiej na całą noc. Sernik kajmakowy gotowy!