Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny kaszubski sernik z ziemniakami, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt i większych uroczystości rodzinnych. Po upieczeniu jest zwarty, a zarazem delikatny i niesamowicie smaczny. Z polewą czekoladową komponuje się obłędnie. Wypróbuj ten przepis już teraz i upiecz przed zbliżającymi się świętami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93930
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1888
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5689
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93930
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1888
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5689
Składniki
Twaróg razem z ziemniakami zmiel dwukrotnie w maszynce.
Masło przełóż do rondelka, rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z połową cukru na puszystą masę. Drugą połowę cukru przesyp do białek i ubij je na puszystą pianę.
Do zmielonego twarogu z ziemniakami dodawaj partiami na zmianę: serek homogenizowany, ubite żółtka z cukrem i przestudzone, rozpuszczone masło. Składniki miksuj na wolnych obrotach.
Na koniec do ciasta dodaj sok z cytryny, ubite białka i cukier z wanilią. Składniki wymieszaj do połączenia.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyściel papierem do pieczenia. Do środka wlej ciasto.
Sernik kaszubski z ziemniakami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 90 minut. Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko i dodaj połamaną w kostki czekoladę. Składniki podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj do rozpuszczenia.
Przestudzony sernik kaszubski z ziemniakami udekoruj polewą czekoladową.