łatwy i smaczny sernik, chyba każdy zna jego smak. W składnikach na ciasto podana jest 1 szkl mąki krupczatki, jesli nie macie można dać pszenną
sernik królewski...
Składniki
- Ciasto: 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 1 łyżka smalcu
- 15 dag masła
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki śmietany 12-18%
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa: 1 kg twarogu
- 15 dag masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego
Składniki
- Ciasto: 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 1 łyżka smalcu
- 15 dag masła
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki śmietany 12-18%
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa: 1 kg twarogu
- 15 dag masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego

Etapy przygotowania
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Dużą blachę (23x35 cm) smarujemy masłem, lekko posypujemy kaszą manną i ścieramy połowę ciasta.
Białka ubijamy na pianę dodając również te które zostały nam od ciasta.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy po łyżce sera, mieszamy, wsypujemy proszek budyniowy. Delikatnie mieszając już łyżką dodajemy pianę z białek.
Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy około 40 minut.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 563
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 394
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 563
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 394



Składniki
- Ciasto: 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 1 łyżka smalcu
- 15 dag masła
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki śmietany 12-18%
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa: 1 kg twarogu
- 15 dag masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Dużą blachę (23x35 cm) smarujemy masłem, lekko posypujemy kaszą manną i ścieramy połowę ciasta.
Białka ubijamy na pianę dodając również te które zostały nam od ciasta.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy po łyżce sera, mieszamy, wsypujemy proszek budyniowy. Delikatnie mieszając już łyżką dodajemy pianę z białek.
Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy około 40 minut.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Pyszny pomysł:)
Swietne! takie bezbulczane hamburgery.
Pyszne połączenie 🧡
Smakowite jedzonko :)
Pyszne danie!