Sernik Królewski. Sernik królewski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego - na spodzie oraz (startego) na wierzchu. Tyle teoria a w praktyce pyszny sernik nie tylko na święta.
Sernik królewski
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- zimne masło lub margaryna 200 g
- cukier puder 200 g
- 1 jajko
- smalec 1 łyżka
- śmietana 18 % 4 łyżki
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Masa serowa : twaróg zmielony lub z wiaderka 1 kg
- 5 jajek
- drobny cukier 150 g
- budyń waniliowy 1 sztuka
- masło roztopione 100 g
- skórka z cytryny
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- zimne masło lub margaryna 200 g
- cukier puder 200 g
- 1 jajko
- smalec 1 łyżka
- śmietana 18 % 4 łyżki
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Masa serowa : twaróg zmielony lub z wiaderka 1 kg
- 5 jajek
- drobny cukier 150 g
- budyń waniliowy 1 sztuka
- masło roztopione 100 g
- skórka z cytryny

Etapy przygotowania
Blaszka 17 X 27 cm, spód wyłożony papierem, boki wysmarowane tłuszczem. Ciasto. Ta ilość ciasta wystarcza na dwa serniki w blaszce 17 X 27 cm. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Połowę ciasta od razu zamrażam na następny sernik. Pozostałą połówkę dzielę na pół, owijam w folię, połowę zamrażam a połowę schładzam w lodówce minimum 30 minut. Spód blaszki wypełniamy ciastem z lodówki i podpiekamy w 180 C przez około 15 minut. Masa serowa. Masło rozpuszczamy i schładzamy. Całe jajka ubijamy z cukrem prawie do białości. Powoli na małych obrotach robota dodajemy po łyżce twaróg, budyń, skórkę z cytryny i na koniec wystudzone masło. Nie ubijamy masy zbyt długo, tylko do wymieszania. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, i ścieramy ciasto z zamrażalnika. Dalej pieczemy sernik w 170 C przez około 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku wtedy nie opada.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4849

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 411
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4849

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 411



Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- zimne masło lub margaryna 200 g
- cukier puder 200 g
- 1 jajko
- smalec 1 łyżka
- śmietana 18 % 4 łyżki
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Masa serowa : twaróg zmielony lub z wiaderka 1 kg
- 5 jajek
- drobny cukier 150 g
- budyń waniliowy 1 sztuka
- masło roztopione 100 g
- skórka z cytryny
Blaszka 17 X 27 cm, spód wyłożony papierem, boki wysmarowane tłuszczem. Ciasto. Ta ilość ciasta wystarcza na dwa serniki w blaszce 17 X 27 cm. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Połowę ciasta od razu zamrażam na następny sernik. Pozostałą połówkę dzielę na pół, owijam w folię, połowę zamrażam a połowę schładzam w lodówce minimum 30 minut. Spód blaszki wypełniamy ciastem z lodówki i podpiekamy w 180 C przez około 15 minut. Masa serowa. Masło rozpuszczamy i schładzamy. Całe jajka ubijamy z cukrem prawie do białości. Powoli na małych obrotach robota dodajemy po łyżce twaróg, budyń, skórkę z cytryny i na koniec wystudzone masło. Nie ubijamy masy zbyt długo, tylko do wymieszania. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, i ścieramy ciasto z zamrażalnika. Dalej pieczemy sernik w 170 C przez około 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku wtedy nie opada.