Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik to był pierwszy sernik, który samodzielnie upiekłam. Przepis jest świetny, więc powtarzam go od lat i zawsze smakuje. Nazwa królewski jest adekwatna do jego smaku. Świetnie smakuje na ciepło, ale tez doskonały jest na drugi i trzeci dzień, jeśli oczywiście dotrwa. Ja wolę ten serniczek na drugi dzień, jak już troszkę stężeje. Po upieczeniu posypuję go cukrem pudrem, lukruję albo smaruję polewą czekoladową. Przygotowanie nie jest zbyt uciążliwe. Wcześniej należy przygotować ciasto, ochłodzić w lodówce, podpiec, a potem wylać na niego masę serową i piec w 200 stopniach ok 1 godziny. Ja piekę ten sernik na blaszce o średnicy 24 cm.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 449
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 794
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 449
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 794
Składniki
Najpierw z podanych wyżej składników przygotowujemy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy zawinięte w formę do lodówki na 1 godzinę
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na placek o wielkości formy, na której będziemy piec sernik. Wykładamy na dno formy wysmarowanej masłem. Podpiekamy na lekko złoty kolor w 200 stopniach, po czym wyciągamy z piekarnika
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy partiami zmielony ser oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy dodając po kolei 8 żółtek oraz aromat, skórkę otartą z cytryny i kilka kropel soku cytrynowego
Gdy masa jest już gładka dodajemy sparzone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy
Białka z dodatkiem łyżki cukru pudru ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą
Na podpieczony placek wykładamy masę serową, wygładzamy powierzchnię sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 50 - 60 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, odczekujemy 10 minut, po czym wyjmujemy i studzimy