Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. Z dodatkiem świeżych brzoskwiń smakuje jeszcze lepiej. To idealne ciasto na święta , imieniny i do niedzielnej kawy. Można go upiec z wykorzystaniem twarogu mielonego (bardziej klasycznie) lub sera z wiaderka (bardziej nowocześnie). W obu wersjach smakuje doskonale.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22412
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22412
Składniki
Kruchy spód: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i kakao, krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków. Większą dajemy do lodówki, mniejszą do zamrażarki. W tym czasie brzoskwinie pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Piekarnik nastawiamy na 170 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po brzegach.
Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i razem z białkami, które zostały z kruchego spodu ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Odkładamy na bok. Do drugiej miski dajemy żółtka, cukier waniliowy i cukier. Ubijamy do połączenia cukru z żółtkami. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. Łączymy z masą żółtkową.Dodajemy budyń i proszek do pieczenia, krótko ubijamy. Teraz dajemy do masy po2 łyżki sera i również krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby piana nie opadła. Dno blaszki wylepiamy 3/4 ciasta kruchego z lodówki. Wylewamy na nie masę serową.
Na masę serową dajemy brzoskwinie, a na wierzch trzemy na tarce 1/3 ciasta kruchego z zamrażarki.
Gotowy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Ciasto trzymamy jeszcze 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy do końca. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzony jest najsmaczniejszy.
Sernik królewski z brzoskwiniami gotowy!
Nasza rada. Jeśli wykorzystujemy do sernika ser z wiaderka, przełóżmy go na godzinę na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby trochę odsączyć go z płynu. Twaróg biały najlepiej użyć tłusty lub półtłusty, trzykrotnie zmielony.