Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne orzeźwienie na panujące upały . Sernik z limonki jest rześki, chłodny, świeży i świetnie smakuje.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12274
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1486
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12274
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1486
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Tortownica 20 cm. Masło lekko rozpuścić, ostudzić i zmiksować z ciasteczkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę z ciasteczek, wyrównać np. dnem szklanki i schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jednak aby łatwiej było wyjąć gęstą część z mleka kokosowego, należy najpierw je schłodzić, odlać wodnistą część, zachować gęstą. Twaróg dobrze rozgnieść łyżką, widelcem, lub przecisnąć przez praskę. Twaróg z mascarpone zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Potem podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować ). Pozostawić do przestudzenia. Gęstą część mleka kokosowego podgrzać, zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać a najlepiej zmiksować. Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Przestudzić.
Do masy twarogowej powoli dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Sernik dowolnie ozdabiamy. Ja użyłam kandyzowanych listków mięty i płatków róży. Wykonanie listków i płatków. Listki i płatki oczyszczamy pędzelkiem. Każdy listek i płatek lekko smarujemy ubitym białkiem i posypujemy drobnym cukrem. Matę silikonową lub papier do pieczenia posypujemy cukrem i rozkładamy listki i płatki. Odstawiamy do wyschnięcia w przewiewnym i zacienionym miejscu na 24 godziny. Potem trzymamy w pudełku.