Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z nutką limonki świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser podczas ciepłych dni. Przygotowuje się go szybko i bez konieczności pieczenia. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Do zrobienia spodu możesz, zamiast zwykłego masła użyć klarowanego lub oleju kokosowego.
Tortownica o średnicy 23 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19786
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6831
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242382
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19786
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6831
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242382
Składniki
Limonkę wyszoruj pod bieżącą wodą, po czym sparz wrzątkiem. Osusz i otrzyj z niej skórkę, następnie przekrój na pół i wyciśnij sok.
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Herbatniki zmiel w blenderze na pył, przesyp do miski i wymieszaj razem z roztopionym masłem.
Na dnie okrągłej formy wyłóż papier do pieczenia i przełóż ciasteczkową masę. Rozprowadź po całej powierzchni dna i wyrównaj z wierzchu.
Żelatynę namocz w zimniej wodzie, po czym podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Cały czas mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj masę sernikową. Zmiksuj ze sobą jogurt, ser mascarpone i cukier puder, pod sam koniec wlej sok z limonki.
Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy, dokładnie wymieszaj i zmiksuj z pozostałą częścią.
W wysokim naczyniu ubij śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie mieszaj do masy serowej. Następnie całość wyłóż na spód z ciasteczek, wyrównaj z góry i obsyp startą skórką z limonki.
Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Sernik podawaj schłodzony.