Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i prosty w wykonaniu, sernik na zimno.
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18597
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6841
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18597
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6841
Składniki
Tortownica 24 cm. Spód. Ciasteczka z orzechami i mlekiem rozdrabniamy w malakserze na piasek. Potem mieszamy ze śmietaną do konsystencji mokrego piasku. Ciasto wysypujemy na dno tortownicy i dobrze ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Sernik. Ścieramy skórkę z 3 limonek i wyciskamy sok. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i schładzamy. Schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z limonek. Miksujemy. Cały czas miksując partiami wlewamy galaretkę. Dosładzamy pudrem. Sernik powinien być lekko kwaskowy. Masę przelewamy do tortownicy i schładzamy kilka godzin. Mnie to zajęło ok. 4 godziny. Wierzch dekorujemy zmielonymi pestkami dyni lub kakao i limonkami.