Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i prosty w wykonaniu, sernik na zimno.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5730
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1184
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5199
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5730
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1184
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5199
Składniki
Tortownica 24 cm. Spód. Ciasteczka z orzechami i mlekiem rozdrabniamy w malakserze na piasek. Potem mieszamy ze śmietaną do konsystencji mokrego piasku. Ciasto wysypujemy na dno tortownicy i dobrze ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Sernik. Ścieramy skórkę z 3 limonek i wyciskamy sok. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i schładzamy. Schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z limonek. Miksujemy. Cały czas miksując partiami wlewamy galaretkę. Dosładzamy pudrem. Sernik powinien być lekko kwaskowy. Masę przelewamy do tortownicy i schładzamy kilka godzin. Mnie to zajęło ok. 4 godziny. Wierzch dekorujemy zmielonymi pestkami dyni lub kakao i limonkami.