Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki egzotycznych owoców zawsze wprowadzają do codziennego menu atrakcję, radość i apetyt na więcej. Kojarzą się z ciepłym letnim dniem, a także świetnie się prezentują z uwagi na swoje jaskrawe i wyróżniające się kolory. Dzięki sernikowi mango szybko się o tym przekonasz! To idealne połączenie klasycznego smaku biszkoptowego czekoladowego ciasta, masy serowej i soczystego musu owocowego. To przepis na niezwykle kremowy sernik, który sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie podczas wiosenno-letnich spotkań.
Ten niezwykle kremowy sernik z mango to doskonały wybór dla tych, którzy lubią tradycyjne wypieki, ale chcą je przełamać nowoczesnym akcentem. Do przepisu potrzebujesz prostych składników. Spód sernika stanowi doskonałą bazę wypieku. To prosty w przygotowaniu biszkopt czekoladowy. Masa serowa to z kolei połączenie kremowego twarogu, serka mascarpone i delikatnej śmietanki kremówki. Wyjątkowego smaku dodają jej egzotyczne owoce. Ostatnią warstwą jest mus z mango, którym trzeba wyłożyć masę serową. Wyróżnia się pięknym kolorem – od razu rzucającym się w oczy.
Mango dodaje sernikowi słonecznego odcienia, a także nieco egzotycznego smaku. Doskonale przełamuje naturalną słodycz masy serowej i wprowadza owocową świeżość. Takie połączenie świetnie sprawdzi się na stole podczas świąt, uroczystości rodzinnych czy przyjęć na świeżym powietrzu. Schłodzone ciasto latem działa jak orzeźwiający deser, z kolei zimą wnosi odrobiny słońca i egzotyki do domowego menu. Dzięki sernikowi mango zrobionemu w tortownicy możesz przygotować owocowy i prosty tort.
Blaszka: 23 x 27 cm
Przede wszystkim plusem dzisiejszego sernika mango jest to, że tylko biszkoptowy spód wymaga pieczenia. Pozostałe warstwy przygotujesz bez użycia piekarnika, w prosty i sprawny sposób. Wszystkie z nich świetnie się uzupełniają – masa serowa jest lekka, spód puszysty, a mus aksamitny, owocowy i orzeźwiający. Przygotowanie sernika o smaku mango nie jest trudne, ale musisz dobrze się zorganizować i postawić na cierpliwość.
Do spodu sernika potrzebujesz czekolady gorzkiej, którą trzeba rozpuścić w podgrzanym maśle. Następnie musisz poczekać, aż całość się przestudzi. Ważnym elementem jest ubicie jajek z cukrem na jasną i puszystą masę. Potrzebujesz do tego miksera albo blendera z odpowiednią końcówką. Ostatni etap to połączenie składników i pieczenie. Wystarczy przelać ciasto na spód tortownicy i włożyć je do piekarnika na 15 minut i 180 stopni Celsjusza.
Masa serowa ma z kolei klasyczny śmietankowy smak. Do jej przygotowania potrzebujesz twaróg z wiaderka albo trzykrotnie zmielony biały ser. Odpowiedniej kremowej konsystencji doda mu serek mascarpone, a delikatności – śmietanka kremówka. Całość trzeba oczywiście połączyć (delikatnie, aby zachować puszystość i lekkość), a następnie osłodzić. Wybierz do tego biały cukier kryształ i cukier puder, a także egzotyczne owoce. Najlepiej sprawdzi się tu smak mango albo pomarańczy. Całość usztywnisz żelatyną. Po przygotowaniu masy serowej i wylaniu jej na czekoladowy spód, ponownie musisz odczekać 1-2 godziny. Umieść ciasto w lodówce, aby masa stężała.
Na wierzchu sernika mango musi się znaleźć aksamitny mus o jaskrawym kolorze. Wystarczą do niego tylko 3 proste składniki. Ciasto ponownie musi wylądować w lodówce, najlepiej na całą noc. Dzięki temu będzie stabilne, dobrze się pokroi i zachowa swój piękny wygląd.
Sekret udanego ciasta tkwi w odpowiednich składnikach – to one decydują o smaku, konsystencji i wyglądzie całego deseru. Do przygotowania spodu sernika wybierz dobrą gorzką czekoladę, najlepiej o zawartości kakao minimum 60-70%. Możesz oczywiście zastąpić ją czekoladą mleczna, ale wtedy zmniejsz ilość cukru, bo ciasto wyjdzie bardzo słodkie. Jeśli się spieszysz, warto też zrobić ciasto na ciasteczkowym spodzie, tak jak sernik na zimno z galaretką.
Jeśli chodzi o przygotowywanie masy serowej, użyj twarogu z wiaderka. Jego konsystencja powinna być zwarta i mieć jak najmniej wody. Możesz też samodzielnie zmielić biały ser – najlepiej trzykrotnie. Mascarpone również powinno mieć gęstą i kremową konsystencję, bez zbędnych dodatków czy zagęszczaczy.
Do musu wybierz dojrzałe mango, które będzie aromatyczne i słodkie. Jeśli zdecydujesz się na owoce z puszki, dokładnie odsącz je z wody. Zwróć też uwagę, aby nie zawierało dodatku cukru i konserwantów.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5398
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5398
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
W garnku rozpuść masło i podgrzej je, by stało się gorące. Dodaj połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady, aby powstał jednolity sos. Odstaw do przestudzenia. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym powoli wlewaj przestudzony sos czekoladowy, aby powstała jednolita konsystencja. Stopniowo wsypuj przesianą mąkę i wymieszaj na małych obrotach miksera. Ciasto przelej do foremki (23 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstaw biszkopt do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut, po czym wyjmij z pieca i odstaw do ostudzenia.
Wykonaj masę serową. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. W dużej misie ubij biały ser z serkiem mascarpone i ok. 50 g cukru. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę, utrwal ją cukrem pudrem. Połącz ze sobą masę śmietanową i serową. Delikatnie wymieszaj ruchem od dołu do góry (aby nie pozbawić puszystości masy) i w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub sok z cytryny. Wsyp drobno posiekane mango, a na koniec wlej tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej masę serową na czekoladowy biszkopt, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.
Aby wykonać warstwę owocową, rozpuść żelatynę we wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Następnie zblenduj miąższ mango i cienką strużką wlej żelatynę do masy. Wymieszaj i wylej na zastygłą masę serową. Ponownie włóż sernik mango do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.