Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik mango na czekoladowym biszkopcie to pyszne połączenie słodyczy i egzotyki. Kremowa warstwa serowa idealnie komponuje się z intensywnym smakiem czekolady i soczystym musem z mango. Ten sernik polubią wszyscy wielbiciele lekkich deserów z orzeźwiającą, owocową nutą.
Blaszka: 23 x 27 cm
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9865
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9865
Składniki
W garnku rozpuść masło i podgrzej je, by stało się gorące. Dodaj połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady, aby powstał jednolity sos. Odstaw do przestudzenia. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym powoli wlewaj przestudzony sos czekoladowy, aby powstała jednolita konsystencja. Stopniowo wsypuj przesianą mąkę i wymieszaj na małych obrotach miksera. Ciasto przelej do foremki (23 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstaw biszkopt do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut, po czym wyjmij z pieca i odstaw do ostudzenia.
Wykonaj masę serową. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. W dużej misie ubij biały ser z serkiem mascarpone i ok. 50 g cukru. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę, utrwal ją cukrem pudrem. Połącz ze sobą masę śmietanową i serową. Delikatnie wymieszaj ruchem od dołu do góry (aby nie pozbawić puszystości masy) i w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub sok z cytryny. Wsyp drobno posiekane mango, a na koniec wlej tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej masę serową na czekoladowy biszkopt, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.
Aby wykonać warstwę owocową, rozpuść żelatynę we wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Następnie zblenduj miąższ mango i cienką strużką wlej żelatynę do masy. Wymieszaj i wylej na zastygłą masę serową. Ponownie włóż sernik mango do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.