Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten domowy sernik migdałowy jest gęsty, kremowy i pełen smaku. Zachwyci cię połączenie chrupiącego spodu z mielonymi migdałami z wilgotną masą serową z nutą Amaretto i prażonymi migdałami wieńczącymi całość. Ta kompozycja tworzy naprawdę niebiańskie trio, któremu nie będziesz w stanie się oprzeć.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Składniki
Wyłóż tortownicę (23 cm) papierem do pieczenia i natłuść boki. Pokrusz herbatniki na piasek i dodaj mielone migdały, wlej płynne masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wyłóż tym dno tortownicy i mocno ugnieć. Wstaw do pieca nagrzanego do 160°C na 10 minut. Po czym wyjmij tortownicę i odstaw do ostudzenia. Gdy blaszka będzie zima, szczelnie zawiń ją od zewnątrz folią aluminiową.
Do przygotowania masy serowej wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. W dużej misce utrzyj ser, cukier i budyń, aż do całkowitego połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Miksuj na średnich obrotach, by mocno nie napowietrzać masy. W przeciwnym wypadku sernik może pękać podczas pieczenia. Następnie dodaj śmietanę i likier lub aromat migdałowy. Po chwili zacznij dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia po każdym dodaniu. W razie potrzeby zeskrob boki miski, aby upewnić się, że wszystko jest dobrze połączone.
Wyłóż masę na upieczony spód. Tortownicę z sernikiem ustaw do większej blaszki wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy blaszki z ciastem. Wstaw foremki do pieca nagrzanego do 150°C i piecz około 1 godzinę 15 minut. Środek upieczonego ciasta nadal powinien się ruszać. Po upieczeniu zostaw zamknięty piekarnik na 30 minut, aby sernik powoli stygł. Następnie uchyl drzwiczki na kolejne 30 minut, a dopiero potem wyjmij z pieca i pozwól całkowicie ostygnąć. Gotowy sernik posyp prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i przechowuj w lodówce.