Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika! Jest to ciasto, które zawsze dobrze smakuje.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27953
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27953
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
CIASTO: Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. W osobnej misce mieszamy jajko z żółtkami i śmietaną. Przelewamy to do suchych składników, dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziło (ok. 2 godziny).
MASA SEROWA: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Rozpuszczamy w rondelku margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Następnie wlewamy ją do utartych żółtek, dodajemy masę serową i miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.
Blachę do ciasta o wymiarach 38x26 cm wyścielamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta, wyrównujemy ją i delikatnie przygniatamy. Wykładamy na to masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 180 stopni.