Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 80
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 80
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Składniki
ciasto Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
masa serowa Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone masło, budyń (proszek), twaróg oraz mascarpone, sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kawę (suchą). Dokładnie miksujemy, aby kawa dobrze się rozprowadziła.
Dużą blaszkę (32x26) wykładamy papierem. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wylewamy na to masę serową. Możecie to zrobić na sposób zebry (czyli dwie łyżki jasnej, potem ciemnej) lub warstwami jak wolicie. Ja wylewałam paskami po długości, jedna obok drugiej. Na wierzch układamy żurawinę i ścieramy drugą połówkę ciasta jako kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.